Ny batteriteknik har revolutionerat elflyget. Än så länge mest när det gäller mindre RC-modeller och allra mest när det gäller inomhusflyget. Ackar av en konstruktion som kallas Litium-Polymer (LiPo) är så gott som allenarådande. Men när vi snabbladdar och tar ut höga effekter av dessa ackar så finns det gränser som man måste iaktta. Olyckorna är tack och lov mycket sällsynta, men konsekvenserna, när det händer något, är stora.
Det är dock oerhörd skillnad på moderna LiPo-ackar och de som fanns för fem-tio år sedan. Bilderna som finns med denna artikel är tagna med äldre typer av ackar och de kommer från experiment som jag och en klubbkamrat gjorde. Vi undersökte vad som hände med LiPo-ackar som dels överladdades, dels perforerades med en spik på en käpp.
Här är några händelser - det första synnerligen otrevlig.
Fredagen den 20 juli 2012 innebar en katastrof för en av Vallentuna mfk:s medlemmar. Då gick något snett vid laddning av en LiPo-ack i källaren till familjens hus och rök och brand spred sig från källarvåningen upp i huset. Medlemmen klippte gräset utanför villan och hans hustru befann sig också i trädgården, så de märkte inte genast branden.
Nu måste hela villans inre stomme rivas och familjen har mist i stort sett alla ägodelar på grund av rök- och brandskador. Vi förstår alla vilken påfrestning detta är för familjen. Huruvida det är laddaren som gått sönder eller acken som det blivit fel på i detta fallet är inte klarlagt. Men det finns anledning att se över våra rutiner vid laddning och förvaring av LiPo-ackar.
Vi har länge betraktat LiPo-cellerna som säkra efter den första generationens batterier, som till och med kunde explodera. Det finns anledning att tänka om. En brand i en LiPo-ack visas på bilden till höger. Den är dock genererad av Jonas Leander och mig för att visa vad som händer vid överladdning.
En annan medlem i en klubb i Stockholmsområdet berättar:
- Det är nog inte alltid det passar att ladda i garaget. Det var precis vad jag gjorde när jag var hemma sist. Jag hade ett batteri på laddning när jag åkte för att handla i Arninge. När jag kom hem brann transformator, laddare och LiPo med rätt stora lågor. Även bordsskivan brann. Om jag inte hade kommit då hade det kunnat sluta riktigt illa. Min laddare har jag kört med i flera år utan problem, så jag misstänker batteriet. Jag kommer att använda dubbla blomkrukor i fortsättningen och kanske t.o.m. ladda utomhus.
Det finns mycket man kan göra för att eliminera riskerna med LiPo-ackar!
För övrigt:
Säkerhet vid skadade ackar:
1. Om man märker att LiPo-cellen är skadad, lämna den i tio-femton minuter.
2. Ta ut acken ur en modell med handskar på händerna.
3. Betrakta acken som en potentiell fara. Undersök inte på den på kort avstånd! Akta ögonen!
4. Gör av med cellen på ett brandsäkert sätt.
Med tiden samlar man på sig en massa ackar... Dessa har artikelförfattaren slarvigt förvarat liggande i ett skåp. Men nu är det annorlunda sedan jag sett vad som kan hända. Alla ackar utom två gick ner i säkerhetspåsar och de förvaras nästan alltid på balkongen. Laddning sker i en keramikskål!
Till sist - låt inte dessa risker hindra dig att använda LiPo-ackar. Rätt skötta är de mycket säkra och olyckorna är mycket få förhållande till de miljontals ackar som används över hela världen. Dessutom byggs allt mera säkerhet in i grejorna efter hand och har du nyköpt utrustning är du förmodligen redan skyddad på många sätt.