Josefin, den klassiska dubbeldäckaren

Här kan du se hur du kan beställa ritning:www.gardstad.se/order.htm

Josefin kom till så tidigt som i slutet på 70-talet i sin första skepnad och fanns i AoH 1978, vill jag minnas. 1986 gjorde jag om modellen inför en filminspelning för TV2 (Ungdomsserien "Flykten"). Hon fick V-form på undervingen och en bättre vingprofil. Josefin är det plan som jag gjort, som jag tycker mest om - jag brukar alltid ha en Josefin i taket som jag tar ut då och då.
Hon kan göras ganska "skalalik" på olika sätt eller målas i häftiga aerobatic-kulörer. Med en .25-.32 motor blir hon sedesam och lugn, nära nog en nybörjaremodell. Med en .40:a blir hon eldig och temperamentsfull och kan göra många sorters konstflygning.
Josefin är betydligt mera lättbyggd än en vanlig dubbeldäckare, eftersom hon har tjock, självbärande vinge och en enkel lådkropp (som man dock kan runda till om man vill.
Spännvidd övervingen 133 cm. Flygvikt kring 2 kg.

OBS OBS! Vi har lyckats överföra serien "Flykten" till DVD! Är du intresserad av en kopia så skriv ett mail till gardstad@telia.com !På Genlanda i Åsele i Lappland finns den här enkelt men tjusigt färgsatta Josefinen, byggd av Christer Brodin. Från norr till söder i Sverige - här flyger fortfarande Josefin i alla former och färger. OS40 fyrtakt med en del år på nacken drar bra och ger trevligt ljud.

I Norge flyger den här Josefinen, byggd av Roald Lövmo. Roald har skickat flera bilder och modellen är så fin att vi tar med alla! Så här skriver Roald: Jeg ser at mange sender deg foto av "Josefin",som de har bygget.Det samme gjør jeg. Tegningen kjøpe jeg av deg for mange år siden. Men i fjor høst bygget jeg 2 stk. Den ene er som originaltegningen, Den har en OS MAX 35 motor og flyger fint med den. Den andre forstørret jeg 15 % opp, så den fikk et vingespenn på 152 cm. Kuttet ut allt som heter gummiband og festet vinger og understell med skruer. Motor: Magnum FS 61 AR Ring,4 T. Laget balanseror på begge vingene, og begge modellene er trukket med Solartex og lakkert med Humbrol og sprayet med fuelproof matt klarlakk. Begge modellene er en drøm å fly.


Fredrik Holmlund i VMFK byggde denna Josefin våren 2007 och färgsatte den ungefär efter en SE-5, som han hittade i en engelsk modellflygtidning. Piloten Gustav tittar bistert fram från sittbrunnen - han är karvad i balsa och har drag av Emils figurer i Snickerboa...


Josefin, byggd 2007 av Benny Båth, Höglandets MFK
Thord skrev:
Hej!
Har just byggt färdigt en Josefin från ritning. Trevligt bygge, hoppas den flyger lika bra som den ser ut. Skickar några bilder om du vill utöka ditt Josefingalleri, (fick själv min inspiration att bygga Jossan på din hemsida). Som du ser har jag ändrat lite, det är ju en del av glädjen med att bygga eget eller från ritning, på ARF:erna finns ju inte direkt nåt svägrum för sånt... Flyger hon bra ska hon få pontoner till våren.
Lite data:
1900 gr
Saito .40
4 servon 20 grams
Klädsel Monokote
Dekaler hemgjorda
Skidor 1,5 mm alu
Hjul 70 mm vintage klädda med alutape

Josefin, byggd av Thord Jonsson.
Thord skrev:
Hej!
Nu har jag byggt klart min Josefin och så här blev den. Jag har använt en brittisk SE5a replika (fullsize) som modell. Den blev ganska bra enligt min egen utsago, fast lite har jag varit tvungen att lappa för att få ihop vingspetsarna så de blev "skalenliga".

Josefin från Ripa i Skåne.
Josefin upplever en ny vår... Det har väl aldrig byggts så många Josefin som i fjol och i år. Den ärevördiga lilla damen ser ut så här t ex, byggd av Håkan Lindström från Ripa. Några detaljer från byggaren:
- Jag hade bestämt mej för att skippa fula gummiband runt vingar och landningsställ. Undervingen skruvades dit med två stycken nylonskruv, och övervingen skruvades fast framifrån och bakifrån i baldakinen. Själva baldakinen samt vingstöttorna gjordes i profilerade furulister, och landningsstället skruvades fast undertill, och förseddes med oldtimerns vintagehjul. Mycket snyggt. Till klädseln valde jag Oratex Antik.


Mikael Eriksson i Upplands Väsby byggde denna Josefin och dekorerade den som amerikanskt marint skolflygplan från 20-talet. Urtjusigt! Jag är för närvarande sedan 6 april 2003 ägare till denna Josefin.

Den här Josefinen kommer från Köping och är byggd av Jan Olof Stenberg.

Fredrik Wergeland byggde och dekorerade så här trevligt.

Undrar du över något så skriv till E-mailadressen

Bosse Gårdstad, bo@gardstad.se

Tillbaka till hemsidan